Städare eller lokalvårdare?

Vad är skillnaden på en städare och en lokalvårdare? Vilken slags städning utför lokalvårdaren och är det några andra uppgifter som man också utför? Frågor och svar om yrket lokalvårdare.

Städare, lokalvårdare, golvvårdare, sanitetstekniker med mera. Ja, kärt barn har många namn, som man brukar säga, och inom städyrket finns det många olika beteckningar. Men är det egentligen någon skillnad mellan yrkena? Tidigare fanns det ingen utbildning inom städyrket utan det var något som man lärde sig genom att följa med någon på arbetet eller genom personlig lämplighet. Men idag finns det en mängd olika utbildningar såväl lokalt som på distans. Det är nu ett yrke där man till och med kan visa upp yrkesbevis och vilka olika extrakurser man tagit inom exempelvis golvvård, olika städmaskiner med mera. Skillnaden mellan en städare och en lokalvårdare är i stort sett bara namnet. Städare kan arbeta inom lite mer detaljerad städning som i privata hem, kontorsstädning med mera. Medan en lokalvårdare oftast arbetar i större lokaler som offentliga lokaler med bibliotek, skolor, industrier. En lokalvårdare arbetar alltså oftast med lite större ytor och oftast med hjälp av lite större och rejälare verktyg.

Arbeta med stora ytor

Som lokalvårdare arbetar man mestadels med stora ytor och utför all typ av städning där. Om det är inom industrin så kan det ofta vara lite grövre städning där ytorna kan vara nedsmutsade av olja, färg, impregneringsmedel och liknande. Därför kan det krävas att man har specifika maskiner och medel vid rengöringen. Arbetar man däremot med lokaler som skolor, bibliotek och kontor så blir det en helt annan städning med mindre maskiner och finare städning gällande dammtorkning av detaljer. Även trappstädning och eventuellt fönsterputs kan falla under det som lokalvårdaren får utföra under sin arbetsdag.

Mer än städning

Om man rör sig mycket i alla lokaler, som en lokalvårdare gärna gör, så blir man också något av företagets ögon. Det är viktigt att man direkt rapporterar om man upptäcker något som inte står rätt till som exempelvis brand, läckage eller liknande. Däremot ingår det inte i uppgifterna att behöva laga något, mer än att möjligtvis byta en glödlampa. Det ingår mer i en vaktmästares arbete, men samtidigt är det många som arbetar både som vaktmästare och lokalvårdare på samma gång. För ett företag som inte har behov av båda tjänsterna på heltid kan det vara en mycket bra lösning i en och samma person.

2 Jul 2020

Välkommen

Du har hittat till vår blogg om städning och lokaler. Det kan vara kontorsstädning, hemstädning, flyttstädning men även tips om hur du på andra sätt tar hand om dina lokaler. Vi hoppas på att kunna ge dig bra information kring just städning av kontor men även annat som hör till ämnet. 

Trevlig läsning!