Se över er kontorsstädning

Tänker man efter så spenderar vi en stor del av våra liv på arbetet och och ser man till den vakna tiden så är det extra påtagligt. Kort och gott; en vanlig anställd på ett kontor i Stockholm kanske jobbar åtta timmar om dagen – fem dagar i veckan – och räknar man dessa timmar så blir det hela 40 timmar i veckan. Multiplicerar vi detta gånger fyra så har vi 120 timmar och tar vi dessa och multiplicerar med årets alla tolv månader så har vi följande siffror att räkna på: 8x5x4x12 – något som ger en summa om 1920 timmar.

Det är alltså – ge och ta några timmar för övertid, för ledighet, för röda dagar etc – så mycket tid en vanlig anställd sitter på sitt kontor i Stockholm och därför så blir jobbet också ett slags andra hem. Skillnaden mellan sitt riktiga hem och jobbet är att man på det senare inte kan påverka lika mycket utan att man till stor del måste förlita sig på att ledningen fattar rätt beslut. En sak som exempelvis städning är ett typiskt exempel på en sådan fråga och det är också den vi ska titta lite närmare på här.

För: hur sköts städningen på ditt jobb? Många säger här att den sköts på ett godkänt sätt; det städas – men man kan fortfarande se lite smuts i hörnen, man kan se på sin plats att det missats någon fläck och man kan se att exempelvis den gemensamma mircovågsugnen inte torkats ur vid varje städtillfälle. Något som man tyst accepterar. Andra kommer på frågan om kontorsstädning säga att den sköts perfekt och några kommer – tyvärr – att säga att den inte sköts överhuvudtaget. Det senare är vanligare än vad man kan tro och anställda på ett sådant företag bör ta sig en allvarlig funderare kring om det inte är dags att agera.

Det handlar om arbetsmiljö, det handlar om trivsel och det handlar om att företaget man arbetar för har ett ansvar. Kontorsstädning är viktig och det är en fråga som ska behandlas med samma respekt och samma noggrannhet som andra frågor som rör personalens leverne och väl. Dessutom så ligger det indirekt i företagets egna intresse också. Undermålig kontorsstädning för nämligen med sig en mängd konsekvenser som i det långa loppet definitivt kommer att påverka och om vi snabbt radar upp ett slags konsekvens- och följdschema av dålig kontorsstädning så ser det ut enligt följande:

  1. De anställda trivs sämre.
  2. De anställda jobbar sämre.
  3. De anställda blir sjuka – något som kostar pengar.
  4. De anställda ger en sämre prestation som leder till lägre omsättning
  5. Företaget når sämre resultat än förväntat.

Alla mår bättre av god kontorsstädning

Ser man kontorsstädning och konsekvenserna av en sämre sådan uppradad på detta sätt så är det lättare att förstå varför man – även en företagsledning – ska se över frågan och ta den på ett större allvar. Städning är mer än bara en minuspost i budgeten och något som man kan spara in pengar på.

Tvärtom; det finns extremt mycket att hämta genom att välja en partner som verkligen kan leverera ett perfekt jobb. det man kanske till en början förlorar i kronor och ören får man igen i mänskligt värde.

De anställda mår bättre – de trivs med varandra – de trivs med sitt företag – det är beredda att jobba hårdare – de presterar bättre – omsättningen ökar – alla blir nöjda; från den nyanställde kontoristen och hela vägen upp till den beslutande VDn.

Som vi sa ovan. I och med att arbetet blir ett andra hem så är trivseln extremt viktig. Sitter man på samma plats, på samma kontor och genomför samma uppgifter 1920 timmar årligen – ja, då har man som anställd också rätt att kräva att den miljö man erbjuds håller högsta klass. Här menar vi att allt från värme, ventilation, kontorsstädning och ergonomiska stolar- och bord ska inkluderas i det vi kallar en god arbetsmiljö. Det handlar trots allt om ett andra hem.

12 Jul 2017

Välkommen

Du har hittat till vår blogg om städning och lokaler. Det kan vara kontorsstädning, hemstädning, flyttstädning men även tips om hur du på andra sätt tar hand om dina lokaler. Vi hoppas på att kunna ge dig bra information kring just städning av kontor men även annat som hör till ämnet. 

Trevlig läsning!